CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

dijous, 18 de juny del 2020

A LA DERIVA (TXARANGO)

"De Luther King de Víctor Jara
Portem els somnis del Che Guevara
Hem vingut a trencar els marcs
Tenim les ales de la Rosa Parks"
Fa uns dies Txarango va treure una nova cançó que forma part del seu nou disc, es diu "de vent i ales". Parla de la llibertat de les persones, de viure amb alegria la vida i també nomena en un moment determinat a quatre personatges importants, que són coneguts i recordats per lluitar contra les injustícies. Em va encantar la lletra de la cançó (com gairebé tot el que fa aquest grup) així que vaig decidir buscar una mica més d'informació sobre aquests personatges dels que parlava.






ROSA PARKS

Rosa Parks fou una activista estatunidenca que lluitava per la igualtat de drets entre les persones, independentment del seu color de la pell. Un dia, a l'autobús de Montgomery, es va asseure a la zona destinada per a gent blanca (en aquell moment, era obligatori que la gent de color anés asseguda al darrere). Tot i que l'encarregat de l'autobús li va dir que canviés de lloc, ella li va dir que no, que tothom tenia el mateix dret a seure en qualsevol seient de l'autobús. Per això, la van arrestar i jutjar. Ella, va seguir lluitant sempre per la igualtat. 

Curiositat: A un poble anomenat La Courneuve (França) hi ha un carrer amb el seu nom.

"YOU MUST NEVER BE FEARFUL ABOUT WHAT YOU ARE DOING WHEN IT IS RIGHT." 1


LUTHER KING

Martin Luther King, va ser un clergue i un gran defensor dels drets de la gent de color als Estats Units. Va guanyar un premi Nobel de la Pau per la seva lluita contra la gent racista i xenòfoba. Una de les primeres protestes que va protagonitzar i dirigir va ser la de l'autobús de Montgomery. Tot venia per la negativa de la Rosa Parks i que va fer que al cap de 318 dies, el tribunal suprem dels Estats Units declarés anticonstitucional la segregació als autobusos.  Va rebre nombrosos atacs i com a conseqüència els seus actes es van anar radicalitzant fins que l'any 1968 va ser assassinat. 

Curiositat: El tercer dilluns de cada gener se celebra a tots els Estats d'Estats Units el dia de Martin Luther King. 

"I HAVE A DREAM."2


CHE GUEVARA

Che Guevara (Ernesto Guevara) va néixer a Argentina i va ser un revolucionari comunista. Va inspirar a molts estudiants a revoltar-se contra el capitalisme i les idees imposades. Va defensar sempre el que ell creia fins arribar a utilitzar la violència en molts casos. Va morir assassinat l'any 1967.
Crec que aquest és (dels quatre dels que he parlat) el que menys em representa perquè encara que es lluiti per una causa justa mai ha de ser amb violència. 

"SEAMOS LA PESADILLA DE LOS QUE PRETENDEN ARREBATARNOS LOS SUEÑOS."


VICTOR JARA

Victor Jara va ser un cantant xilè que va lluitar per la democràcia al seu país donant suport al president Allende. Va ser un dels cantants més emblemàtics del moviment <Nueva canción chilena> un moviment que va acabar l'onze de setembre de 1973 quan uns militars colpistes van fer un cop d'estat. Van envoltar i detenir tots els alumnes i professors de la universitat on es trobava. El van torturar vilment i el dia 16 de setembre el van assassinar.

Curiositat: La seva dona ha creat una organització que es diu Victor Jara per a donar a conèixer tots els "Victors Jara" que hi puguin haver. 

"NUESTRA VIDA NO HA SIDO HECHA PARA RODEARLA DE SOMBRAS Y TRISTEZAS."


Espero que us hagi interessat aquesta entrada i que si us agrada Txarango pugueu cantar la cançó sabent-ne una mica més!! I demà, surt el nou disc de Txarango!!!




1 Mai has de tenir por del que fas si és el correcte. 
2 Tinc un somni. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!