(Fatema Mernissi (1940 Fes-2015 Rabat)
SOMNIS DE L'HAREM: És una obra que combina l'autobiografia, la història, l'antropologia i la ficció. Una emotiva novel·la sobre la vida en un harem marroquí durant la dècada dels anys 40. L'autora que va néixer en aquest entorn i va poder observar les tradicions i les restriccions, ofereix una visió única i detallada en un harem, des del punt de vista d'una dona que va dedicar la seva vida a defensar els drets de les dones al món àrab. A través de les històries de les dones de l'harem, Mernissi revela la complexitat de la vida en la societat marroquina i les lluites quotidianes de les dones per trobar el seu lloc en aquesta època.
CURIOSITATS:
- La Koutoubia de Marràqueix, la mesquita icònica de la plaça de Yamaa el Fna a Marràqueix, va ser la font d'inspiració per a la construcció de la Giralda de Sevilla.
- El nom Koutoubia té el seu origen de la paraula àrab "Koutoubiyyin", que significa "llibreters". La raó per la qual va rebre aquest nom és que antigament a prop de la mesquita es reunien llibreters i escriptors per vendre llibres i intercanviar coneixements.
- Al mellah, s'anomena així als barris jueus del Marroc, el més antic i el més ben conservat és el de Fes, aquí és d'on surt el nom. Els jueus es van traslladar a un barri que es deia Al mellah que vol dir "barri de la sal".
- Ramadà: El calendari islàmic té 12 mesos i el novè mes és el Ramadà. El començament de cada mes es determina per l'observació de la lluna nova.
GASTRONOMIA: Ens agrada molt cuinar i hem gaudit molt recordant plats que hem tingut la sort de tastar a diferents llocs del Marroc. També els hem preparat a casa i si ens ho demaneu, més endavant podem penjar les receptes al blog.
- Pastela, bastela, bastilla o pastilla: És un plat típic de la cuina marroquina que es fa servir en ocasions especials. Es prepara amb fulles de pasta "filo" i gairebé sempre farcida de carn (al llibre de colom) o peix, és dolça i salada porta nous, sucre i canyella.
- Sfenjs: Són com uns bunyols, que es poden trobar als mercats i a les botigues pel carrer. Normalment, es mengen per esmorzar acompanyats amb té
i a vegades amb mel.
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!