CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

dimecres, 18 de setembre del 2024

EL MAESTRO DEL PRADO Y LAS PINTURAS PROFÉTICAS

JAVIER SIERRA

"La bellesa sempre té alguna cosa de misteriosa, d'inaccessible, alguna cosa que ens porta a buscar el seu significat més enllà de l'evident"


Si alguna vegada t'has passejat per les sales del Museu del Prado a Madrid, immers entre les seves parets plenes de tresors artístics i t'has sentit atret per les històries amagades darrere les pintures, de ben segur que aquest llibre et captivarà.  "El Maestro del Prado" de Javier Sierra combina magistralment la realitat i la ficció, aconseguint mantenir al lector enganxat des del primer moment fins al final.

Una novel·la on l'autor es converteix en protagonista i a través d'una sèrie d'esdeveniments viscuts durant la seva joventut relata la seva trobada amb un misteriós mestre que el guia per les sales del Prado, revelant els secrets ocults de les obres d'art més enigmàtiques. Aquest viatge íntim  transforma l'experiència del lector, fent-lo sentir partícip actiu de la interpretació de pintures icòniques, com El Jardí de les Delícies. 

Aquesta obra d'art del pintor El Bosch,  és un exemple perfecte d'una obra plena de símbols i significats ocults. Una pintura que  ha fascinat estudiosos i espectadors al llarg dels segles per la seva rica iconografia, poblada de figures estranyes i escenes que semblen desbordar els límits de la realitat. Sierra aprofita aquest misteri inherent per construir una trama que fusiona l'art amb el que és profètic, revelant coneixements que semblen amagar-se darrere les capes de pintura.

Un gran llibre que ens ha portat a reflexionar sobre la recerca del coneixement i la necessitat de comprendre el món amb tots els seus matisos i complexitats a través d'un viatge on la barreja d'història, art i misteri el converteixen  en un fascinant còctel literari, 


Curiositats sobre alguna de les obres del Museu del Prado:
1.-  El retrat de Carles V a la batalla de Mühlberg, Tiziano Vecellio (1548):
Encàrrec personal de l'emperador on està representat com un conqueridor a cavall, amb una armadura brillant i empunyant una llança. Un dels detalls més significatius és la presència del collar de l'Ordre del Toisó d'Or, un orde cavalleresc creada pel seu avantpassat, Felip III de Borgonya, l'any 1429. 
  • El Toisó d'Or: Insígnia de gran valor, en forma d'un velló de xai que penja d'un collaret, associada amb la llegenda de Jàson i els Argonautes en la seva recerca del velló d'or.  Es manté activa fins avui dia, convertint-se en una de les condecoracions més prestigioses. A Espanya, el Rei Felip VI és el Gran Mestre de l'Ordre i només concedeix aquesta distinció en ocasions excepcionals. Fins ara, només quatre dones l'han rebut entre els més de 1.200 cavallers reconeguts, una de les quals és la Princesa Elionor, filla del rei. Després de la defunció d'un dels cavallers o dames de l'Ordre, el Toisó d'Or sempre ha de ser retornat a la Corona. Estan numerats de manera única i controlada meticulosament, convertint-los en una peça simbòlica de gran importància heràldica i històrica.

2.-  El Sant Sopar, Juan de Juanes (1562):
Aquesta obra d'art, un referent del Renaixement espanyol, és famosa no només pel seu detall i composició sinó pel seu vincle amb un altre icònic Sant Sopar: el de Leonardo da Vinci. L'obra de Juan de Juanes és un exemple magnífic de la influència italiana en l'art espanyol, però amb un toc personal que apropa l'escena religiosa al context espanyol. 
  • El Grial Valencià: A diferència del Sant Sopar de Da Vinci, el Sant Grial que representa Juan de Juanes, és el que es troba a la Catedral de València i que molts creuen que podria ser el veritable calze utilitzat per Jesucrist durant l'Últim Sopar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!