CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

diumenge, 31 de gener del 2021

ELS CAVALLETS DE MAR (Hippocampus)


 Cavallets de mar (hippocampus)

“Uns peixos molt especials en perill d’extinció”


Gràcies al llibre de l’Olivia Judson, “Consultorio sexual para todas las especies” hem pogut descobrir moltes coses d’aquests peixos tan especials. Tot el que hem trobat ens ha semblat molt interessant i ho hem volgut compartir. I si volem que continuïn amb nosaltres hem de recordar la importància de preservar l’entorn, doncs una vegada més ens trobem amb una espècie en perill d’extinció a causa de les nostres accions.

Cavallet de mar Shiho

No tenen escates, el seu cos està cobert de plaques òssies. Neden molt a poc a poc amb el cos ben dret i s’impulsen amb l’aleta que tenen a l’esquena i per girar fan servir unes aletes que tenen a banda i banda del cap. S’estan molta estona quiets, aferrats al corall o a les algues amb la seva cua que s’enrosca amb forma d’espiral i que també els fa de timó.

Cavallet de mar de les algues


S’alimenten de petits crustacis que viuen entre les algues. Els aspiren amb el morro i se’ls empassen sencers, no tenen dents.  Com que no tenen estómac sempre tenen molta gana. Tenen uns ulls que tenen mobilitat independent. Poden canviar de color gràcies a unes cèl·lules que tenen a la seva pell.

“L’única espècie animal on el mascle passa l’embaràs i el part”



Són monògams i les parelles es mantenen juntes fins a la mort. En l’aspecte reproductiu mantenen una relació molt estreta, realitzen un ball sincronitzat diari replet de carícies i abraçades. El mascle inicia una dansa al voltant de la femella, canvien de color, es subjecten amb la cua i suren amb les cues entrellaçades pel fons del mar.

Cavallet de mar pigmeu de Denise

La femella pon els ous dins d’una bossa que el mascle té al ventre, ell els fecunda i els incuba. Cada matí després de l’inici de l’embaràs la parella es reuneix i realitza el seu ritual d’aparellament.  Els ous ja fecundats s’aniran encastant a la paret de la bossa i aquesta es tancarà definitivament. De mica en mica, el teixit  l’anirà embolcallant els ous, creant un ambient  ric en vasos sanguinis i ple d’un líquid amb una composició semblant a l’aigua de mar. Tot plegat amb similituds amb l’úter i la placenta.

Caballet morro de zebra



Entre 10 dies i  6 setmanes, en funció de l’espècie i la temperatura són  expulsats a l’exterior. Un part que sembla que li costa bastant al mascle i que en algunes espècies fins i tot s’ha d’estripar la bossa ell mateix, fregant-la amb les roques per tal que surtin les cries junt amb les restes del teixit del pare.

N’hem descobert de molt bonics i sorprenents: El cavallet de mar pigmeu de Denise, Cavallet de mar Shio, cavallet de mar d’algues, cavallet de mar panxut, cavallet de mar pigmeu de Bargibant, cavallet de mar morro de zebra.

Els cavallets de mar guien el carro de Posidó en la Ilíada d’Homer.   




EL FESTEIG DELS CAVALLETS MARINS:


EL PART D'UN CAVALLET DE MAR:



6 comentaris:

  1. Respostes
    1. Doncs sí! Molt interessant!!

      Estem molt contentes de que t'agradi el nostre blog i encara ens agrada més que comentis!!

      Elimina
  2. Què interessant! A més, sabeu que els cavallets de mar moren d'amor??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí! Realment són uns animals molt especials i sorprenents! Moltes gràcies per comentar!

      Elimina
  3. Gràcies, molt interessant. No en sabia gairebé res dels cavallets de mar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres també hem après moltes coses que no sabíem! Ens alegrem que t'hagi agradat!

      Elimina

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!