CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

dilluns, 27 de maig del 2019

TIZIANO TERZANI (La Toscana)

Resultat d'imatges de ponte sospeso toscana
La Toscana

Marxem de Salon (França) i anem cap a la Toscana (Itàlia). Ens aturem a Campo Tizzoro des d'on fem un parell de rutes: un recorregut pels Apenins i  Orsigna.

A la primera,   molt apropet d'on dormim  al poble de Sant Marcello Pistoiese (Pistoia) hi ha un pont penjant molt xulo "Ponte Sospeso", té 227 metres de llarg i durant un temps va ser el pont penjant més llarg del món. L'any 2017 van inaugurar a Suïssa  "l'Europabruecke" (Pont d'Europa) de 494 metres de llarg,  convertint-se en el més llarg. 

Orsigna

El segon dia anem a Orsigna, per conèixer el poble on va viure Tiziano Terzani, un periodista italià, que va escriure "La fine è il mio inizio" (la fi és el meu principi). Vam sopar a un lloc que ens havia recomenat la Claudia, una amiga italiana. Si aneu per allà us l'aconsellem, és el "Molino di Berto" que ocupa un antic molí que va ser construit a començaments del segle X per fer farina de castanya; fan un menjar tradicional molt bo, i està atès per un personal molt amable.


Tiziano Terzani

"He sigut moltes coses en la meva vida, però al final no sóc res"   

Va néixer el 14 de setembre de 1938 a Florència  i va morir a Orsigna el 2004, va ser un escriptor, i periodista corresponsal de guerra.  Un home aventurer i apassionat que defensava la justicia, i que  aspirava a una societat millor.

El 1969 després de dimitir a Olivetti, va anar a Nova York a estudiar sinología (llengua, història i cultura Xinesa), ja que aquest país li provocava fascinació. I l'any 1971 es va trasladar a Singapur amb la seva dona i els dos fills on va començar una carrera de 30 anys com a corresponsal de guerra per la revista alemanya DER SPIEGEL que el va portar a desplaçar-se pel continent asiàtic.

Va recorrer el món i des d'una visió compromesa que va marcar la seva trajectòria,  va viure en primera persona diferents fets determinants del segle XX: la guerra freda, la Xina maoísta, el apartheid (anteriorment vam fer una entrada sobre Nelson Mandela), la guerra de Vietnam....

L'any 1984 va ser expulsat de la Xina per activitats contrarrevolucionàries; decebut per la seva experiència es va adonar que no es podia aconseguir una societat millor mitjançant guerres i revolucions. Després de viure uns anys al Japó se'n va anar a Nueva Delhi, on reflexions sobre la doctrina de Mahatma Gandhi li van obrir camí a noves experiències espirituals. 

Va arribar a la conclusió que l'única revolució que promou canvis que perduren és la que té lloc dins d'un mateix.

Ha publicat molts llibres, però només n'hi ha tres en castellà: "Un adivino me dijo", "Cartas contra la guerra" i "El fin es mi principio". I un en català: "Un altre tomb, si us plau!: un viatge pel mal i pel bé del nostre temps".

Es va retirar als 58 anys, poc després li van diagnosticar un càncer i va decidir retirar-se a l'Himalaya, on es va prepararar per la mort.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!