CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

diumenge, 12 de setembre del 2021

SARGANTANA NEGRA DE L'ILLA DE L'AIRE (Podarcis lifordi lifordi)

 

La Sargantana negra, un descobriment del llibre 

"El Temps que ens Uneix"



La Sargantana negra (Podarcis lifordi lifordi) amb un ventre blau metàl·lic, és una sargantana que només es troba a l'Illa de l'Aire, l'illa de la Mencia. És un petit illot que es va separar de Mallorca fa uns 9.000 anys. Aquest fet  li ha permès evolucionar de forma independent i aïllar el seu territori dels depredadors introduïts per l'home en èpoques posteriors. 

És una subespècie de l'espècie  Podarcis lilfordi endèmica de l'arxipèlag i la més espectacular, no tan sols pel seu color i aspecte negre, sinó també pel seu importantíssim paper que desenvolupa en l'ecosistema de l'illa de l'aire. 


"Náufragos de la evolución" del menorquí Toni Escandell,  és un magnífic documental sobre la relació existent entre la sargantana negra endèmica de l'Illa de l'aire i la planta rapa mosquera, un fenomen natural únic. 

La sargantana negra utilitza la rapa mosquera com a substrat de termoregulació, ja que es tracta d'una planta amb capacitat de produir calor i durant la primavera pot aconseguir temperatures fins i tot superiors a les de les roques circumdants. La calor i l'olor produïda per la rapa mosquera atreu les mosques, autèntica imitadora d'un cadàver en descomposició. Una fracció de les mosques és també atrapada per aquests rèptils que s'escalfen damunt les rapes (fulles modificades). La rapa mosquera és àmpliament compensada  per la intensa dispersió de les llavors que duen a terme les sargantanes després de consumir els seus fruits. 


 

1 comentari:

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!