La Sargantana negra, un descobriment del llibre
"El Temps que ens Uneix"
És una subespècie de l'espècie Podarcis lilfordi endèmica de l'arxipèlag i la més espectacular, no tan sols pel seu color i aspecte negre, sinó també pel seu importantíssim paper que desenvolupa en l'ecosistema de l'illa de l'aire.
"Náufragos de la evolución" del menorquí Toni Escandell, és un magnífic documental sobre la relació existent entre la sargantana negra endèmica de l'Illa de l'aire i la planta rapa mosquera, un fenomen natural únic.
La sargantana negra utilitza la rapa mosquera com a substrat de termoregulació, ja que es tracta d'una planta amb capacitat de produir calor i durant la primavera pot aconseguir temperatures fins i tot superiors a les de les roques circumdants. La calor i l'olor produïda per la rapa mosquera atreu les mosques, autèntica imitadora d'un cadàver en descomposició. Una fracció de les mosques és també atrapada per aquests rèptils que s'escalfen damunt les rapes (fulles modificades). La rapa mosquera és àmpliament compensada per la intensa dispersió de les llavors que duen a terme les sargantanes després de consumir els seus fruits.
Qiuna sargantana més elegant
ResponElimina