CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

diumenge, 5 de setembre del 2021

 LA ISLA BAJO EL MAR

(Isabel Allende 2009)

"La música es un viento que se lleva los años, los recuerdos y el temor"

Isabel Allende

Isabel Allende és una escriptora xilena però va néixer a Lima el 1942, treballava com a periodista fins que es dedicà completament a la novel·la.  Al 1973 el president Salvador Allende  amb el cop militar va ser enderrocat i dos anys després ella va ser declarada sospitosa per la dictadura i va haver d'exiliar-se a Caracas, on va començar a escriure la novel·la que la va portar a la fama "La Casa de los espiritus"1982.


LA ISLA BAJO EL MAR

Una novel·la que relata la lluita per la llibertat d'una esclava, "la Zarité", una noia que als nou anys va ser venuda a l'amo d'una de les plantacions més importants de sucre de l'illa de Haití del segle XVIII. 

És un llibre fàcil de llegir que ens ha endinsat a conèixer una mica la història d'Haití i que avui volem compartir.  


HAITÍ (en l'època del llibre)

Forma part de l'illa de l'Espanyola,  anomenada així per Cristòfol Colom l'any 1492. Abans de la seva arrivada allí hi vivia un poble anomenat els "Arawaks".

Els espanyols volien la propietat de tota l'illa, però es van establir principalment a l'est, a l'oest si van instal·lar els francesos. L'any 1697 van signar el tractat de Ryswick on França és va quedar una part de l'illa i la va anomenar Saint-Domingue.


Durant el segle XVIII, Saint-Domingue es va enriquir, exportava sucre, cafè, cotó, indi i cacau. Malauradament tot aquest enriquiment es va fer amb  esclaus, 

Les idees de la Revolució Francesa com la llibertat i la igualtat van arribar a la colònia francesa i el 14 d'agost de 1791 els esclaus es van revelar. A l'any 1804 amb el general Toussaint Louverture al capdavant van aconseguir la independència. Va ser la primera nació del món en abolir l'esclavitut.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!