CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

divendres, 19 d’abril del 2019

DILLUNS DE PASQUA

Quan arriba la Pasqua, el primer pensament que em ve al cap, és que tornaré a menjar rolls, pot semblar una exageració o que jo només pensi en menjar, però estic quasi bé segura que a la majoria dels membres de la meva familia els passa el mateix. Perquè les mones del meu "tieto" són les millors del món.
 

MONA DE PASQUA

La Mona de Pasqua és un pastís que els padrins regalen als seus fillols i filloles  el Diumenge per a que es mengi el Dilluns de Pasqua. És tradició  a Catalunya, al País Valencià i a Múrcia i es deu al fet que en aquesta data se celebrava que el període de dejuni i abstinència de Quaresma  ja s’havia acabat. La manera més simbòlica de fer-ho era regalant un pastís als infants (sembla ser  que el mot Mona prové de la paraula d’origen àrab munna, que vol dir regal).

Tradicionalment, les Mones no eren de xocolata, sinó que simplement eren una massa de pastís senzill, en forma de roll, amb ous durs per sobre, que representaven el principi de la vida.  Per això la Mona havia de tenir tants ous com anys tenia el nen o nena. A l'edat dels 12 anys es deixava de fer, i com a punt final s'hi posaven 13 ous. Però hi ha padrins que ho fan durar més i he arribat a veure mones de 24 ous.
 
Encara  hi ha forns en alguns indrets de Catalunya on es poden trobar aquests rolls, com en diem nosaltres,  durant tota la Setmana Santa o per la Pasqua  Florida.  Però en la majoria de llocs la mona de Pasqua ha evolucionat cap als pastissos que continuen tenint ous, però de xocolata. I amb els anys, també s'han convertit en figures unicament fetes de xocolata, que poden arribar a ser obres d'art!

La tradició que el padrí regali la mona de Pasqua al fillol és una de les més arrelades a la nostra cultura i de les que més ha perdurat a tot arreu de Catalunya. Hi ha algunes poblacions on el Dilluns de Pasqua és costum reunir-se dues o tres famílies o un grup d’amics i anar a algun indret a compartir un àpat i a menjar la mona plegats. Per exemple, la meva familia té com a tradició, anar el Dilluns a la vinya a menjar la Mona.

PERQUÈ ES FA FESTA DILLUNS?

Perquè abans, per Nadal i pel diumenge de Rams la familia es reunia i venien de punts molt llunyans, llavors, es va decidir que, per Sant Esteve i pel Dilluns de Pasqua hi hauria festa per a que les famílies tinguessin temps d'arribar a casa abans de posar-se a treballar, i aquests festius, tot i la evolució de la societat i del transport s'han mantingut.

LA MEVA OPINIÓ

Tot i que m'agraden molt les mones de xocolata, per a mi, sentir l'olor dels rolls de tota la vida quan entro al forn, demanar-li al "Tieto" que ens en guardi uns quants abans de que s'acabin, sucar-los a la llet o acompañar-los amb xocolata no té preu. Estic a favor dels canvis, però també crec que és molt important mantenir les tradicions, sobretot les que estàn tan bones.  


 

8 comentaris:

  1. Totalment d'acord! Visca els rolls del Tieto!

    ResponElimina
  2. M’ha agradat moltíssim, Felicitats!

    ResponElimina
  3. Molt interessant, i molt bones també! :P

    ResponElimina
  4. Visca els rolls del Tieto!! I els podem menjar amb una tauleta de xocolata, com un entrepà! :) Recordeu deixar-me'n una mica per a mi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Avisa quan vinguis que els posarem a punt! La xocolata, amb llet o sense? :P

      Elimina

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!