CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

dilluns, 25 de març del 2019

EL TRENCALÒS (Gypaetus barbatus)

UN ANIMAL EN PERILL D'EXTINCIÓ

Fa poc vaig anar de colònies, amb el grup de classe, a les planes de Son (Monnatura Pirineus), que per cert us recomano. Està  a les afores de Son, Lleida. 
Vam visitar el centre de fauna, un espai on hi ha diferents espècies d'animals que en el moment de néixer van tenir problemes,  que estan malats o  que estan en greu perill d'extinció i es pretén recuperar-los.   

Hi ha un munt d'animals meravellosos però vam veure una parella d'aus molt grans que ens van fascinar a tots i a totes d'una manera espectacular.


El trencalòs és un ocell, de l'espècie dels voltors que fa 1'10-1'50 m de llarg i pot arribar als 2'60-2'75 m amb les ales obertes. Pot viure uns 40 anys. Té dues cries però només en sobreviu una, la petita serà atacada pel germà gran.

 
Pesa entre 5 i 7 kg. El dors i la cua són de color gris fosc, amb el raquis (nervi que hi ha al mig de l'ala) blanc. I el cap, el coll, el pit i la panxa de color groc clar o taronja blanquinós. Té un antifaç fosc al voltant dels ulls i una mena de barba que li penja sota el bec. Els ulls estan envoltats d'una membrana vermellosa.
Resultat d'imatges de trencalòs
És l'últim de la cadena alimentària, s'alimenta de la mèdula ossèa. És conegut com a trencalòs perquè deixa anar els ossos des d'una gran alçada per trencar-los. 

Viu en zones muntanyoses entre els 600 i els 2200 m. 
Acostuma a volar planejant donant voltes i cercant menjar, aprofita els corrents d'aire calent per elevar-se i es mou per àrees molt grans que poden fer entre 400 i 1000 quilòmetres quadrats.

Li agrada banyar-se en aigües ferruginoses, que són les que contenen un petita porció de ferro, les quals li donen el color ataronjat del seu cos.

Resultat d'imatges de trencalòsEl trencalòs és molt escàs a Catalunya, ja que va haver-hi una època en la que estava permesa la seva caça i els caçadors el tenien com a trofeu. A més la gent al veure un animal de tal envergadura i no saber que s'alimenta exclusivament de carn morta s'espantava i el mataven per protegir-se.
Actualment hi ha un Pla de Protecció del trencalòs que pretén recuperar-lo a les comarques dels Pirineus i Pre-pirineus. 

Pràcticament només el podrem observar al Pirineu, si no és que ens podem pagar un viatge a l’Himàlaia. Segons les últimes dades sobre el Trencalòs als Pirineus hi ha 42 parelles a Osca, 44 a Lleida i 6 a Navarra. A la vessant francesa se'n troben 42. I al 2017 es va veure una parella als Picos d'Europa.

El trencalòs és un d'aquests animals que està en perill d'extinció i que malauradament s'ha de recuperar de manera artificial, ja que van estar a punt de desaparèixer...  

En aquest video podreu veure el trencalòs en acció: https://www.youtube.com/watch?v=Wq-Dd1HtaE0

 

Cuidem l'entorn, cuidem els animals!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!