CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

dilluns, 18 de març del 2019

RECICLEM

El divendres, alumnes de diferents instituts van fer vaga per recolzar el moviment de Greta Thunberg que lluita contra el canvi climàtic.




Jo no en vaig poder fer,  tot i que en tenia moltes ganes, ja que als de 1er de ESO encara no ens toca. Però com s'escolta moltes vegades un gran canvi comença per un mateix, i que els petits canvis sovint són els més importants. Així que he pensat aprofitar aquest blog per explicar-vos petites coses que fem a casa per tal de contribuir en la cura de l'entorn. Per exemple aprofitem l'oli utilitzat per a fer sabó per a rentar la roba. És una recepta senzilla i que hem anant adaptant. 





 RECEPTA DEL SABÓ  PER RENTAR ROBA




INGREDIENTS: (quantitats adaptades a la mida del motlle)

- 800ml d'oli utilitzat (previament filtrat)
- 800ml d'aigua destil·lada
- 120g de sosa càustica


PREPARACIÓ:

És recomanable realitzar el sabó a l'exterior o en un lloc ben ventilat, posar-se guants i ulleres. Nosaltres ho fem en un cubell de plàstic gruixut i remenem amb un bastó per a que hi hagi força distància. 

En un recipient, com més alt millor, hi aboquem l'aigua destil·lada i la sosa. Remenem bé fins que sigui transparent i a poc a poc hi afegim l'oli i continuem remenant fins que es vagi espessant. Ho posem en un motlle,  nosaltres reutilitzem una caixa de fusta de vi o cava i hi posem paper film que cobreixi tot l'interior  i amb una goma ho agafem pels costats. Ho deixem a l'aire lliure i al cap de dos o tres dies el tallem en pastilles de 2 cm de gruix. El deixem reposar com a mínim 2 mesos abans d'utilitzar-lo. Es pot fer servir en pastilles, per rentar a mà. Per a la rentadora el ratllem i hi afegim aigua mentre remenem fins que agafa textura de gel. Si volem que faci olor hi afegim gotes de l'oli essencial que ens agradi, el podem afegir abans d'enmotllar, quan ja és espès o sinó al final, quan el convertim en gel.

És molt important que vigileu molt amb la sosa càustica perquè pot provocar cremades!


NO LLENCEU L'OLI PER L'AIGÜERA!  És un element molt contaminant per a l'aigua!




GRETA THUNBERG



 I aquí us deixo un discurs que va fer la volta al món d'aquesta noia que ara té 16 anys:


Mi nombre es Greta Thunberg. Tengo 15 años. Soy de Suecia. Hablo en nombre de Climate Justice Now (...) Ustedes solo hablan del crecimiento económico verde y eterno, porque tienen demasiado miedo de no ser populares. Solo hablan sobre seguir adelante con las mismas malas ideas que nos metieron en este desastre, incluso cuando lo único sensato que pueden hacer es poner el freno de emergencia. No son lo suficientemente maduros para decir las cosas como son. Incluso esa carga nos la dejan a nosotros los niños. Pero a mi no me importa ser popular. Me preocupo por la justicia climática y por el planeta (...) Nuestra biosfera se está sacrificando para que las personas ricas en países como el mío puedan vivir de lujo. Son los sufrimientos de muchos los que pagan por el lujo de unos pocos (...) Ustedes dicen que aman a sus hijos por encima de todo, pero les están robando su futuro ante sus propios ojos (...) Necesitamos mantener los combustibles fósiles en el suelo y debemos centrarnos en la equidad. Y si las soluciones dentro del sistema son tan imposibles de encontrar, tal vez deberíamos cambiar el sistema en sí mismo. No hemos venido aquí a rogar a los líderes mundiales que se preocupen. Nos han ignorado en el pasado y nos volverán a ignorar. Nos hemos quedado sin excusas y nos estamos quedando sin tiempo. Hemos venido aquí para hacerles saber que el cambio está llegando, les guste o no. El verdadero poder pertenece a la gente. Gracias.
Greta Thunberg ante la Cumbre del Clima de las Naciones Unidas, 2018

Wikipedia


I us deixo amb aquestes línies meravelloses que fan pensar molt. 

8 comentaris:

  1. Quin blog més xulo Ènia, ja m'hi he fet un tomb i m'agrada molt❤❤ I la recepta del sabó que guay!
    Ja tens una seguidora nova!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!! Estic molt contenta de que t'agradi! Fins aviat!

      Elimina
  2. Provaré de fer sabó. Recordo que de petita a casa en feien. Teníem un trull i d'olis no en faltaven. Aquella olor no l'he oblidada mai. Gràcies per la recepta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De res! Nosaltres fa dos anys que només utilitzem aquest i a part d'estalviar envasos, fem servir menys productes químics! Bona sort i bons records amb el sabó!!

      Elimina
  3. Si que fan pensar les paraules de la Greta, sí! Sembla díficil trobar una solució a tot plegat... a veure si des d’aquest blog se’ns acudeixen algunes idees!! Un petó gran Ènia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De ben segur que si n'estem convençuts serem capaços d'aportar petites coses que aconseguiran grans canvis.

      Elimina
  4. Felicitats Ènia. És gratificant veure com les noves generacions planten cara per defensar una terra que és de tots. Desitjo que hi hagi moltes Gretes, valentes i coratjoses per defensar el seu futur.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies! Si que ho és, a veure si entre tots aconseguim aturar aquest canvi i aprenem a estimar aquesta terra que ens ha acollit durant tant de temps.
      Salut!

      Elimina

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!