CANT DE LA COTXA

CANT DE LA COTXA

divendres, 22 de març del 2019

INVICTUS


Ahir va ser el dia mundial de la poesia i també el dia contra el racisme, em va semblar que fer una entrada amb una poesia per fer ressó de la importància  de valors, com  el respecte als drets i a la igualtat de les persones, sigui quin sigui el seu país d'origen  o color de la pell, era la millor opció.

Invictus  és un poema que parla de llibertat, de coratge i de  resistència davant les dificultats.

És un dels poemes més famosos de Wiliam Ernest Henley (un escriptor amb una vida plena de dificultats i que va saber superar). El va escriure l'any 1875 des del llit d'un hospital després d'una intervenció , al que li havien amputat una part de la cama i que va estar a punt de perdre l'altra. Va ser publicat per primer cop el 1881 en el seu últim llibre, "In Hospital".
Invictus va  servir de guía i consol a Nelson Mandela els més de 27 anys que va estar a la presó, per això també a vegades l'anomenen el poema de la presó. Era el poema que llegia als altres presoners quan volia aixecar-los l'ànim.
                                                                                         

Resultat d'imatges de Invictus poemaInvictus, de William Ernest Henley

Fora de la nit que em cobreix,
Negra com l'abisme de pol a pol,
Agraeixo a qualsevol Déu que pogués existir
Per la meva ànima inconquerible.

En les ferotges urpes de les circumstàncies
Ni m'he lamentat ni he donat crits.
Sota els cops de l'atzar
El meu cap sagna, però no s'inclina.

Més enllà d'aquest lloc d'ira i llàgrimes
És imminent l'Horror de l'ombra,
I no obstant això l'amenaça dels anys
Em troba i em trobarà sense por.

No importa com d'estreta sigui la porta,
Quan carregada de càstigs la sentència.

Sóc l'amo del meu destí:

Sóc el capità de la meva ànima.

 

Imatge relacionada

NELSON MANDELA


Tota una vida de compromís polític i de lluita per la igualtat racial va convertir Mandela en una icona internacional i un personatge molt respectat i estimat pels sud-africans.


Va nèixer el 18 de juliol de 1918, a Umtata, Sud-àfrica. Va lluitar contra l’opressió que patien els negres del seu país. El 1948 va obtenir el poder al país el Partit Nacional de Sud-àfrica, que institucionalitzà la segregació racial creant el règim de l’apartheid. Inspirat en Mohandas Gandhi, l’ANC propugnà mètodes de lluita no violenta: la Lliga de la Joventut, presidida per Mandela entre 1951 i 1952, organitzà campanyes de desobediència civil contra les lleis segregacionistes. Al 1990 va sortir de la presó després de 27 anys.
Va guanyar el premi Nobel de la Pau l’any 1993 juntament amb Frederik Willem de Klerk.
L’any 1994 fou escollit president de Sud-àfrica.

PARAULES PLENES DE SAVIESA









Durant tota la meva vida m’he dedicat a aquesta lluita del poble africà. He batallat contra la dominació blanca, i he batallat contra la dominació negra. He buscat l’ideal d’una societat lliure i democràtica, on totes les persones visquin juntes en harmonia i en igualtat d’oportunitats. És un ideal que espero poder viure per a veure’l realitzat. Però si és necessari, és un ideal pel qual estic preparat per morir.
Ningú neix odiant una altra persona pel seu color de pell, el seu origen o la seva religió. La gent ha d'aprendre a odiar, i si poden aprendre a odia, també sel's pot ensenyar a estimar. L'amor arriba de forma més natural al cor humà, que el seu contrari.
 
“L’educació és l’arma més poderosa que es pot utilitzar per canviar el món.”
 
“La major glòria no és caure mai,  sinó saber-se aixecar sempre.”
 
“Després d'escalar una muntanya molt alta, descobrim que hi ha moltes muntanyes per escalar. ”
 
Fins aviat!
“Ningú neix odiant una altra persona pel seu color de la pell o el seu origen o la seva religió. La gent ha d'aprendre a odiar, i si poden aprendre a odiar, també se'ls pots ensenyar a estimar. L'amor arriba de forma més natural al cor humà que el seu contrari” una altra persona pel seu color de la pell o el seu origen o la seva religió. La gent ha d'aprendre a odiar, i si poden aprendre a odiar, també se'ls pots ensenyar a estimar. L'amor arriba de forma més natural al cor humà que el seu contrari”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per deixar un comentari! Ens fa molta il·lusió!!